lördag, december 13, 2008

Lucia

I dag så är det Lucia, Blev alltså en tidig morgon, tycker det är så fint och nu när jag inte tror jag kommer få se nåt riktigt tåg i år så blev det att gå upp tidigt och se på tv ist.


Lite fakta om lucia hämtat från wikipedia.

"Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll lucia samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Traditionen har genomgått flera olika faser av tillägg, och det var först under det tidiga 1900-talet som den blev allmänt spridd i Sverige.

Traditionen som förekommer i Sverige har spritt sig från Västergötland och Värmland till hela Sverige och under 1900-talet. Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus.

I Italien firas Lucia genom att barnen lämnar över mat till Lucia och till den "flygande åsnan" som hjälper henne att ge presenter. Om de råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar